FENALÅR
Mange kontakter oss med spørsmål om å kjøpe fenalår. Fenalår fra Færder Får smaker fantastisk godt, og er ikke så vanskelig å få til selv. Her kommer en oppskrift som vi selv bruker.
DU TRENGER:
Du bør helst ha tilgang til et mørkt rom eller skap med stabilt kjølig temperatur helst under 4 grader, mens saltingen pågår. Du må også ha en god kniv, en stor nok balje. Salt (gjerne fint havsalt) og god tid.
FREMGANGSMÅTE:
- Stryk låret hardt fra knoken og nedover, da kommer det kanskje ut litt blod.
- Legg det i en liten balje. Ha en kilo salt på låret, gjerne fint havsalt. Gni det på over alt og hell på resten. La det ligge kjølig i tre dager. Snu det av og til!
- Skyll det fort i kaldt vann. Saltet som da har trengt inn, vil fortsette sin vandring innover i kjøttet.
- Heng det et tørt, kjølig og luftig, pluss helst mørkt, sted i minst 8 – 12 uker (mens pinnekjøttet som du kan lage på samme måte (fra punkt 2) klarer seg med 6 uker). Litt frost er ikke farlig.
- OBS! Kommer det mugg, skal du koke opp en halv liter vann med 100 gram salt og avkjøle det. Så drypper du en ny og ren oppvaskbørste i laken og gnir grundig over låret, før du tørker av fuktigheten og henger låret tilbake.
Et fenalår bør henge minst 8-12 uker.